Een sporter, een trainer, een Master kettlebell instructeur

kettlebell-instructeur-1Vandaag de dag staat internet vol met kettlebell instructeurs; privé trainers die de kettlebell als onderdeel van hun training gebruiken, instructeurs die groepslessen met de kettlebell verzorgen en "master kettlebell instructeurs".

Laten we beginnen met een kleine historie over hoe het komt dat we in Nederland vandaag de dag met een Kettlebell kunnen trainen.
De kettlebell verscheen voor het eerst in het Russisch woordenboek in 1704. Bij Russische speciale eenheden wordt de kettlebell al meer dan 100 jaar ingezet voor het verbeteren van kracht, bewegelijkheid en cardio. Pavel Tsatsouline, sportinstructeur van onder andere de Russische special eenheid Spetsnaz, wordt gezien als grondlegger van het hedendaagse trainen met de kettlebel. Hij introduceerde als eerste kettlebell training buiten Rusland. Met dank aan Pavel kan iedereen nu gebruik maken van het grote effect van de kettlebell op je gezondheid, kracht en uithoudingsvermogen; in de sportschool, thuis, in de tuin of op de werkvloer. "Power to you!", zoals Pavel het zelf zou zeggen.


Nadat onder de begeleiding van Pavel vele duizenden militairen van diverse speciale en reguliere eenheden waren getraind, maakte hij de grote stap om kettlebell training te introduceren buiten de grenzen van zijn land, waarvan de bewoners al jaren de wereld van de krachtsport domineren. Zo was Vasili Ivanovitsj Aleksejev 8-voudig wereld kampioen.

kettlebell-instructeur-2.jpgBuiten Rusland had nog bijna niemand van de kettlebell gehoord. Het idee dat je door een kogel met een handvat extreem sterk kon worden en tegelijkertijd flexibele gewrichten en een gezond en strak lijf kon realiseren was al moeilijk te geloven. Dat niet alleen specialisten maak ook slecht getrainde sporters de kettlebell effectief konden gebruiken, was al helemaal niet te bevatten. Zonder kennis geen kunde. En zonder kunde geen succes. Dus startte Pavel met het schrijven en onderwijzen van kettlebell opleidingen. Eerst alleen basis opleidingen, later ook geavanceerde opleidingen.

Tegenwoordig kun je overal wel een kettebell training of opleiding volgen. Ook Trojan Workout heeft inmiddels bijna 30 gecertificeerde instructeurs door het land en biedt een paar keer per jaar een 3 daagse Kettlebell opleiding aan.

Naast het volgen van een opleiding is het essentieel voor een instructeur om veel ervaring op te doen met het trainen en begeleiden van sporters met een kettlebell. Logischerwijs begint dus na het behalen van een diploma pas je weg naar succes met kettlebell training als instructeur. Daarom is een gedegen opleiding tot kettlebell instructeur zo belangrijk! Je moet alle basis technieken met de kettlebell tot in de kleinste details beheersen om kwaliteit te kunnen bieden aan de mensen die je traint. Je moet didactisch onderbouwd zijn om de vaardigheiden over te kunnen brengen. En je moet de theoretische onderbouwing achter het trainen met een kettlebell snappen; trainingsprincipes, ademhalingstechnieken, tools voor het corrigeren van een sporter, schema's kunnen ontwikkelen en heel belangrijk, veiligheid bieden. Veiligheid zodat het lichaam steeds sterker wordt, in plaats van blessuregevoeliger. Iets waar je als trainer vaak op latere termijn pas mee wordt geconfronteerd, wanneer de kettlebell technieken niet goed worden uitgevoerd.

Om deel te kunnen nemen aan een geavanceerde opleiding, voor een 2e niveau, moet je dus eerst een tijd met de kettlebell gewerkt hebben. Je eigen vaardigheden moeten voldoen aan de strengste eisen om de volgende stap te kunnen maken. Na het behalen van een vervolg opleiding volgt weer een zelfde traject.

Wanneer je onder Pavel Tsatsouline Master Kettlebell instructeur wilt worden, moet je dat "verdienen", zoals sommige dat zo mooi zeggen. Enerzijds door het volgen van een aantal opleidingen. Maar ook door het steeds weer bewijzen hoe vaardig je bent als instructeur.

Een instructeur onder een toonaangevende Kettebell opleidingen, moet bijvoorbeeld 10 jaar lesgeven met een kettlebell om kans te maken op de "Master" Status.

Wil jij kettlebell les gaan volgen, zoek dan naar een instructeur die Trojan Workout Kettlebell gecertificeerd is. Hiervan kun je er op aan dat de instructeur de juiste vaardigheiden bevat. Deze instructeurs hebben een zwaar examen afgelegd waarbij de technische uitvoeringen 1:1 geëxamineerd worden. Daarnaast heeft ze een voldoende gescoord voor het theorie examen waarbij ze een trainingsprogramma met alleen een kettlebell moeten ontwikkelen en verantwoorden. Tot slot hebben alle gecertificeerde instructeurs een aantal intensieve inspanningstesten met de kettlebell afgerond, waarbij de technische uitvoering een sleutelrol speelt.

Wil jij zelf deelnemen aan de opleiding tot Trojan Workout Kettlebell, dan kun je rekenen op persoonlijke begeleiding en testing, de originele kettlebell technieken, ontwikkelt door Pavel en voldoende theoretische onderbouwing om een succesvolle start te kunnen maken in de wereld van de kettlebell instructeurs. Verwacht alleen geen "Master Kettlebell instructeur" status. Daarvoor is een 3 daagse opleiding veel te weinig!

Train short and safe to become strong

trojan-workout